Menu

800 400 500

Moje MND

Lahodný hruškový koláč

Příprava 90 minut
12 porcí

Ingredience

Těsto

400 g hladké mouky
75 g moučkového cukru
200 g Hery Máslové
60 ml vody

Náplň

400 g hladké mouky
8 hrušek
2 citróny
55 g medu
2 lžíce krémového likéru
1 lžička skořice
1 lžička mletého zázvoru
1 vanilkový lusk
55 g nahrubo nasekaných vlašských ořechů
55 g nahrubo nasekaných lískových ořechů
1 lžíce třtinového cukru
1 lžíce hladké mouky
1 žloutek
zakysaná smetana na servírování
rozinky dle chuti

Postup přípravy

  1. Z mouky, cukru a dobře vychlazené Hery Máslové připravte drobenku. Postupně přidávejte ledovou vodu a vypracujte hladké těsto. Vytvarujte do koule a dejte chladit.
  2. Do hrnce dejte očištěné a na měsíčky nakrájené hrušky, šťávu z citrónů, cukr, krémový likér, skořici, zázvor, semínka z vanilkového lusku a 125 ml vody. Přiveďte k varu a vařte, dokud ovoce nezměkne. Poté nechte ovoce vychladnout.
  3. Troubu předehřejte na 200 °C. Vymažte dortovou formu o průměru 20 cm. Z těsta oddělte jednu čtvrtinu a dejte zpátky do lednice. Zbytek těsta vyválejte a vyložte jím dno i boky formy. Těsto propíchejte vidličkou a dejte chladit na 10–15 minut. Poté přiklopte pečicím papírem, zatěžkejte fazolemi a pečte dozlatova cca 20 minut.
  4. Ořechy smíchejte s třtinovým cukrem a lžící hladké mouky. Na dno upečeného koláče rozprostřete ořechovou směs a na ní dejte hruškovou. Kdo má rád, může přidat i rozinky.
  5. Rozválejte zbylou čtvrtinu těsta do výšky 5 mm a nakrájejte z něj 8 proužků (můžete i více, záleží na vás, jakou chcete mít mřížku). Z proužků vytvořte na koláči mřížku. Potřete vejcem a pečte 20–25 minut.