Menu

800 400 500

Moje MND

Měkké medové perníčky

Příprava 1 hodina + odležení + zdobení
2 plechy

Ingredience

Těsto

120 g medu
90 g moučkového cukru
40 g rozpuštěného másla
260 g hladké mouky
1 lžíce prášku do pečiva
1 lžíce kakaa holandského typu
1 lžíce perníkového koření
1 vejce
hladká mouka na podsypání
1 bílek na potření
1-3 lžíce mléka pro lepší pro lepší propojení těsta

Poleva

1 bílek
150 g moučkového cukru
1 lžíce citronové šťávy
1 špetka soli

Postup přípravy

  1. Smícháme med, cukr, máslo, vajíčka. Přidáme kakao, perníkové koření a zamícháme. Přidáme mouku, prášek do pečiva, mléko a uhněteme těsto. Těsto zabalíme do folie a vložíme do lednice. Necháme 1 hodinu odležet.
  2. Těsto vyndáme, pomoučíme a vyválíme na 4 mm tloušťku. Vykrajovátky vykrajujeme požadované tvary a dírky pro zavěšení.
  3. Vykrájené tvary dáme na plech a potřeme bílkem. Vložíme do předehřáté trouby a pečeme 5 minut na 170°C.
  4. V míse ušleháme ručně nebo mixérem bílek se solí a postupně prosíváme cukr a přidáme citronovou šťávu.
  5. Zchladlé perníčky začneme zdobit polevou.

Tipy na pečení

  • Pokud nemáme cukrářský pytlík, použijeme na zdobení svačinový pytlík.
  • Perníčky nemusíme zdobit, můžeme je také pouze namáčet.
  • Perníčky můžeme slepovat marmeládou.
  • Před pečením můžeme do perníčků udělat dírku špejlí a následně je použít jako ozdobu na stromeček nebo dárek.


Víte že…?
Perník k nám dorazil už za Karla IV., kdy se poblíž Prašné brány usadili perníkáři z Norimberka (caletníci) a dali tak jméno Celetné ulici. Med byl ale v těch dobách drahý, takže perník byl pochoutka výhradně pro bohaté. Jako koření se původně používal pepř, proto také název peprník, ze kterého se později vyvinul dnešní perník.