Menu

800 400 500

Moje MND

Ovocný drobenkový koláč

Příprava 1 hodina
1 plech

Ingredience

Těsto

300 g hladké špaldové mouky
200 g másla
1 vejce
50 g třtinového cukru
½ lžičky prášku do pečiva
500 g čerstvých borůvek
50 g krupicového cukru

Tvarohová vrstva

1 kg tučného tvarohu
80 g cukru
1 vanilkový cukr
3 žloutky

Drobenka

80 g hrubé mouky
80 g krupicového cukru
80 g másla

Postup přípravy

  1. V míse smícháme mouku s nakrájeným máslem, cukrem, vejcem a práškem do pečiva a uhněteme těsto.
  2. Těsto zabalíme do fólie a vložíme do lednice.
  3. V jiné míse smícháme tvaroh, krupicový a vanilkový cukr a tři žloutky. Směs promícháme a dáme do lednice.
  4. V misce si připravíme drobenku ze změklého másla, cukru a mouky.
  5. Borůvky posypeme cukrem a v míse promícháme.
  6. Plech vyložíme pečicím papírem. Vyndáme těsto z lednice a na vále vyválíme těsto.
  7. Těsto přesuneme na plech a propícháme vidličkou, aby se těsto nezvedalo během pečení.
  8. Tvarohovou směsí polijeme těsto, rovnoměrně rozetřeme a poklademe borůvkami.
  9. Plech posypeme drobenkou a dáme péct na 45 minut do trouby předehřáté na 170 °C.

Tipy na pečení

  • Pokud nemáme špaldovou mouku, lze použít jakoukoliv hladkou mouku.
  • Koláč lze upéct s jakýmkoliv sezónním nebo i mraženým ovocem.
  • Na drobenku můžete použít hladkou, polohrubou i hrubou mouku - záleží, zda chcete drobenku jemnější nebo naopak křupavější.
  • Jemné drobenky dosáhneme smícháním másla rozpuštěného v kastrůlku, do kterého vsypeme mouku a cukr.


Víte že…?
V různých krajích se drobence říká různými jmény, kromě drobenky se říká i žmolenka nebo posypka.