Menu

800 400 500

Moje MND

Kynutý tvarohový mazanec

Příprava 2½ hodiny
2 bochánky

Ingredience

50 g rozinek
3 lžíce rumu podle chuti
150 ml mléka
21 g čerstvého droždí (½ kostky)
90 g krupicového cukru
1 vanilkový cukr
80 g másla
500 g hladké mouky
strouhaná kůra z 1 chemicky neošetřeného citronu
špetka muškátového ořechu
špetka soli
špetka mleté kurkumy (pro lepší barvu)
100 g tučného měkkého tvarohu
3 vejce (1 celé vejce + 2 žloutky do těsta, bílky na potření)
hladká mouka na podsypání a pomoučení
50 g sekaných mandlí
50 g plátků mandlí

Postup přípravy

  1. Namočíme rozinky do rumu.
  2. Vlažné mléko, droždí a 1 lžíci cukru promícháme a kvásek necháme vzejít při pokojové teplotě (okolo 10–15 minut). Mísu s kváskem přikryjeme utěrkou.
  3. Vajíčka smícháme s tvarohem, vanilkovým cukrem, zbylým krupicovým cukrem, kůrou z citronu, muškátovým ořechem, rozinkami a rumem. Vše zamícháme.
  4. Do směsi přidáme kvásek, hrst nasekaných mandlí, mouku, špetku soli a máslo a uhněteme těsto.
  5. Pomoučíme a mísu přiklopíme utěrkou. Necháme kynout při pokojové teplotě zhruba 45 minut.
  6. Vyklopíme na vál a na pomoučené ploše hněteme těsto. Těsto rozpůlíme na dvě části a vytvoříme dva bochánky, přiklopíme utěrkou a necháme kynout zhruba 15 minut.
  7. Odklopíme utěrku, vložíme na plech a těsto potřeme bílky a posypeme plátky mandlí. Pečeme v troubě 35-45 minut na 180 °C.

Tipy na pečení

  • Pokud použijete špaldovou mouku, podpoříte chuť mandlí, protože špaldová mouka má oříškovou chuť.
  • Muškátový ořech lze koupit i vcelku, ten byste poté museli nastrouhat.
  • Na nazdobení mazance můžete použít mandle celé, zapichují se před tím, než se mazanec potře.
  • K dosažení hladkého povrchu mazance můžem použít páru - pod plech s mazancem dáme druhý plech naplněný vodou.


Víte že…?
Mazanec se tradičně peče na Bílou sobotu. O Velikonoční neděli si ho hospodyňky nechávaly v kostele posvětit knězem a toto posvěcení – svaté pomazání – dalo mazanci jeho jméno. V některých krajích se před pečením dělá do těsta křížek, který také odkazuje na křesťanství a je navíc praktický, protože lépe odchází pára a kůrka nepraskne.