Menu

800 400 500

Moje MND

Měkké medové perníčky

Příprava 1 hodina + odležení + zdobení
2 plechy

Ingredience

Těsto

120 g medu
90 g moučkového cukru
40 g rozpuštěného másla
260 g hladké mouky
1 lžíce prášku do pečiva
1 lžíce kakaa holandského typu
1 lžíce perníkového koření
1 vejce
hladká mouka na podsypání
1 bílek na potření
1-3 lžíce mléka pro lepší pro lepší propojení těsta

Poleva

1 bílek
150 g moučkového cukru
1 lžíce citronové šťávy
1 špetka soli

Postup přípravy

  1. Smícháme med, cukr, máslo, vajíčka. Přidáme kakao, perníkové koření a zamícháme. Přidáme mouku, prášek do pečiva, mléko a uhněteme těsto. Těsto zabalíme do folie a vložíme do lednice. Necháme 1 hodinu odležet.
  2. Těsto vyndáme, pomoučíme a vyválíme na 4 mm tloušťku. Vykrajovátky vykrajujeme požadované tvary a dírky pro zavěšení.
  3. Vykrájené tvary dáme na plech a potřeme bílkem. Vložíme do předehřáté trouby a pečeme 5 minut na 170°C.
  4. V míse ušleháme ručně nebo mixérem bílek se solí a postupně prosíváme cukr a přidáme citronovou šťávu.
  5. Zchladlé perníčky začneme zdobit polevou.

Tipy na pečení

  • Pokud nemáme cukrářský pytlík, použijeme na zdobení svačinový pytlík.
  • Perníčky nemusíme zdobit, můžeme je také pouze namáčet.
  • Perníčky můžeme slepovat marmeládou.
  • Před pečením můžeme do perníčků udělat dírku špejlí a následně je použít jako ozdobu na stromeček nebo dárek.


Víte že…?
Perník k nám dorazil už za Karla IV., kdy se poblíž Prašné brány usadili perníkáři z Norimberka (caletníci) a dali tak jméno Celetné ulici. Med byl ale v těch dobách drahý, takže perník byl pochoutka výhradně pro bohaté. Jako koření se původně používal pepř, proto také název peprník, ze kterého se později vyvinul dnešní perník.

Chcete poradit?

Zanechte nám telefon a my se vám ozveme.