Menu

800 400 500

Moje MND

Pravý valašský frgál

Příprava 3½ hodiny
2–4 koláče

Ingredience

Těsto

500 g hladké mouky
40 g krupicového cukru
špetka soli
1 sáček sušeného droždí
2 žloutky
100 g rozpuštěného másla
250 ml vlažného mléka
hladká mouka na pomoučení
bílky nebo rozpuštěné máslo na potření okrajů

Maková náplň

200 g mletého máku
4 lžíce medu
150 ml mléka
1 hvězdička badyánu

Tvarohová náplň

250 g měkkého tvarohu
3 žloutky
1 vanilkový cukr
60 g krupicového cukru
50 g změklého másla

Drobenka

100 g hrubé mouky
100 g krupicového cukru
100 g másla

Postup přípravy

  1. Mouku promícháme s cukrem a špetkou soli. Přisypeme droždí a promícháme.
  2. Přidáme vejce, přilijeme zchladlé máslo a vlažné mléko a vypracujeme hladké nelepivé těsto.
  3. Těsto zlehka poprášíme moukou a mísu zakryjeme utěrkou. Necháme těsto 45 minut kynout, až zdvojnásobí svůj objem.
  4. Mléko zahříváme spolu s badyánem. Před bodem varu badyán vyndáme, přisypeme mák a mícháme do zhoustnutí. Nakonec vmícháme med.
  5. Vykynuté těsto rozdělíme na tři části a z každé na lehce pomoučené ploše vyválíme plát silný 5–7 mm.
  6. Plechy vyložíme pečicím papírem a opatrně na ně přeneseme těsto. Okraj koláče (cca 1cm) potřeme bílkem nebo rozpuštěným máslem.
  7. Na koláč naneseme makovou/tvarohovou náplň cukrářským sáčkem a cukrářským roztíracím nožem (lžící, jídelním nožem) ji rozetřeme a necháme centimetrový okraj těsta bez náplně.
  8. Mouku, cukr a máslo promněteme prsty do konzistence drobenky.
  9. Drobenku rovnoměrně nasypeme na koláče a necháme koláče ještě 15 minut kynout.
  10. Troubu předehřejeme na 180 °C. Koláče pečeme dozlatova zhruba 25–35 minut.
  11. Upečené koláče vytáhneme (můžeme pokapat rozehřátým máslem a rumem) a necháme téměř vychladnout.

Tipy na pečení

  • Makovo-povidlová náplň je zjednodušená verze tradiční makové náplně
  • Tip na nanášení náplně: cukrářským sáčkem naneseme šneka z polevy a lžící nebo nožem rozetřeme
  • Ještě horké hotové koláče můžeme pokapat rumem pro umocnění chutě frgálů


Víte že…?
Frgál býval sváteční jídlo na svatby, posvícení, křtiny a jiné výjimečné události. Vždy má jen jednu náplň – makovou, povidlovou, tvarohovou, hruškovou, ale můžete narazit také na zelnou, kedlubnovou nebo mrkvovou. A zajímavý je i původ jeho názvu: slovo „frgál“ původně znamenalo nepovedený koláč.